Google
     
 
Διατροφή: «Ασπίδα» κατά του καρκίνου
Από τη Λιζέττα Σταύρου
01/2014
aspida-smallΞέρετε ποιες τροφές προστατεύουν από τον καρκίνο;
aspida-bigΔεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διατροφή που περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά είναι προστατευτική. Όμως, μην αποκλείετε συγκεκριμένες τροφές, επειδή πιστεύετε ότι θα πάθετε καρκίνο, λένε οι ειδικοί και συνιστούν: «Φροντίστε να καταναλώνετε περισσότερες τροφές που εκτιμάτε ότι τον καταπολεμούν. Τρώτε πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά ημερησίως, κάντε γυμναστική, μη γίνετε παχύσαρκοι και μην καπνίζετε».

Μέχρι σήμερα είναι γνωστό ότι υπάρχουν θρεπτικές ουσίες που εμποδίζουν την καταστροφή των κυττάρων και άλλες που βοηθάνε στην αποκατάστασή τους. Και πάλι όμως δεν είναι γνωστές ποιες είναι όλες αυτές. Σίγουρα οι παρακάτω τροφές προστατεύουν από τον καρκίνο.

ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ


Καρύδια
Περιέχουν σελήνιο περισσότερο από κάθε άλλη τροφή. Το σελήνιο είναι μια αντιοξειδωτική ουσία που ουδετεροποιεί τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι αντιδραστικές ουσίες που καταστρέφουν το DNA. Η καταστροφή αυτή όμως μπορεί να επηρεάσει επιζήμια την αναπαραγωγή των κυττάρων, οδηγώντας ακόμα και στον καρκίνο.

Μπρόκολο
Πλούσια πηγή ισοθειοκυανιδινών, ουσιών δηλαδή που εξωθούν σε «αυτοκτονία» τα καρκινικά κύτταρα. Το μπρόκολο περιέχει επίσης ινδόλες, που ελέγχουν το μεταβολισμό των οιστρογόνων και μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Αλλά και σουλφοραφάνη, που διεγείρει την παραγωγή ενζύμων του ήπατος, τα οποία καταστρέφουν καρκινογόνες χημικές ουσίες, καθώς και αντιοξειδωτικά φλαβανοειδή και σελήνιο.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Πολύτιμα και αυτά στη διατροφή μας, γιατί ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών και περιέχουν ινδόλες και σινιγρίνη, ουσίες που καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα.

Λάχανο
Περιέχει β-καροτίνη, το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό από όσα είναι μέχρι σήμερα γνωστά.

Καρότο
Πρώτο στη λίστα των ωφέλιμων τροφών, καθώς διακρίνεται για την υψηλή περιεκτικότητά του σε β-καροτίνη. Σχετικές έρευνες υποστηρίζουν ότι 5 καρότα την εβδομάδα μειώνουν κατά 50% τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών.

Ψάρια
Κυρίως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί, όλα πλούσια σε λιπώδη ιστό ψάρια, περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία περιορίζουν τις κυτταρικές μεταλλάξεις. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή, γιατί πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ψάρια όπως ο σολομός ιχθυοτροφείου μπορεί να… αποθηκεύουν καρκινογόνες ουσίες από το περιβάλλον.

Σκόρδο
Πέρα από τις άλλες ευεργετικές του ιδιότητες, το σκόρδο μπορεί να προστατέψει και από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αν το καταναλώνετε περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα.

Γάλα
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι γυναίκες που πίνουν 3 ποτήρια γάλα την ημέρα περιορίζουν κατά 50% τις πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού, γιατί το γάλα περιέχει λινολεϊκό οξύ, μια ουσία που αποτρέπει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο μαστό.

Ελαιόλαδο
Σύμφωνα με έρευνες, η χοληστερόλη γίνεται τοξική όταν συμμετέχει σε χημική αντίδραση με το οξυγόνο. Το ελαιόλαδο λοιπόν περιέχει ουσίες που εμποδίζουν την οξείδωση αυτή.

Κρεμμύδια
Ανεξάρτητα από το αν είναι κίτρινα ή κόκκινα, περιέχουν υψηλά επίπεδα του αντιοξειδωτικού κερκετίνη.

Πορτοκάλια και λεμόνια
Πολύτιμα λόγω της βιταμίνης C που περιέχουν, η οποία είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Ντομάτες
Διακρίνονται για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε β-καροτίνη και λυκοπένη, που, σύμφωνα με έρευνες, συρρικνώνουν τους όγκους και θωρακίζουν ενάντια στον καρκίνο του προστάτη και της πεπτικής οδού.
 
 
belife 01/2014